När jag var 12 år, fick jag en rejäl smäll på rumpan av en familjebekant som alla visste gillar unga flickor. Han konstaterade att jag börjar bli en riktigt snygg kvinna. Jag blev förstås väldigt villrådig och gick bort.
Då jag var 13 år var på resa utomlands. Då min pappa tittade bort grabbade ett manligt butiksbiträde tag i mitt bröst, så att ingen annan märkte det. Jag höll tyst.
Då jag var i 20-års åldern jobbade jag på krogen för att bekosta mina studier. När jag gick igenom ett fullproppat rum av berusade personer, med massor av stop i famnen, grabbade någon tag i mig. Inte en eller två gånger, utan nästan varje gång. Jag försvarade mig ilsket och sparkade om jag hade möjlighet, utan att tappa stopen.
Som vuxen hade jag lärt mig att säga ”nej”, men som barn förstod jag inte att det var en möjlighet. I mitt fall blev det slut på eländet då jag förbjöd det. Jag hade tur. Senare har jag fått en del dickpics och andra foton som jag absolut inte begärt om. De orsakar fortfarande ångest, men inte i den grad som de fräcka sexuella trakasserierna av vuxna män gjorde då jag var barn.
I årsskiftet ändras sexualbrottslagen. I lagen ingriper man aktivare i dåd som görs bl.a. mot barn och unga. Mycket bra!
Här några saker som ändras:
Sex med barn under 16 år är sexualbrott barn. Detta är en ny term där betoningen ligger på egen vilja samt åldersskilnaden mellan parterna. Bland unga har detta redan orsakat en del frågor och osäkerhet – hur bevisa samtycke efteråt? Behövs det någon slags app för att dokumentera samtycket?
Olovlig spridning av sexuell bild är också nytt i lagen. Även här är självbestämmanderätten i fokus. Detta innebär att om det finns ett samtycke mellan sändare och mottagare så är det fortfarande okej att skicka sexuella bilder, men att skicka dem utan samtycke är straffbart. Att sprida vidare bilder som skickats i samtycke är olagligt. Så kallade dickpics kommer att vara förbjudna i lagen efter årsskiftet.
Nedan några länkar till fördjupande källor:
Justitieministeriet, Ny sexualbrottslag: https://oikeusministerio.fi/sv/sexualbrottslagen
Statsrådet, Reformen av lagstiftningen om sexualbrott träder i kraft i början av nästa år: https://valtioneuvosto.fi/sv/-//1410853/reformen-av-lagstiftningen-om-sexualbrott-trader-i-kraft-i-borjan-av-nasta-ar
Svenska Yle, Samtycke och självbestämmande i ny lag om sexualbrott – brott mot barn ska också straffas hårdare: https://svenska.yle.fi/a/7-10013117
Laura Johansson
riksdagsvalskandidat, Nyland