Kun olin 12-vuotias, miespuolinen, nuorista tytöistä tunnetusti tykkäävä perhetuttavamme läpsäisi minua takapuolelle ja sanoi, että minusta alkaa tulla näyttävä nainen. Hämmennyin ja lähdin pois.

Kun olin 13 vuotias, olimme matkalla ulkomailla. Kun isäni katsoi toiseen suuntaan, erään kaupan miespuolinen myyjä tarrasi rintaani nopeasti, niin ettei kukaan muu huomannut. Minä vaikenin.

Kun olin parikymppinen, kustansin opintoni baaritöillä. Kun kävelin ihmisiä täynnä olevan huoneen poikki pitkä tuoppipino sylissäni, lähes joka kerta joku tarrasi minuun epämiellyttävällä tavalla. Minä puolustauduin kiukkuisena ja potkaisin, jos minulla oli mahdollisuus tuoppipino sylissäni.

Aikuisena osasin jo sanoa ”ei”, mutta lapsena en siihen kyennyt. Minun tapauksessani homma loppui, kun sanoin napakasti ei. Minulla kävi tuuri. Myöhemmin olen somen kautta saanut pippelikuvia ja muita kuvia täysin pyytämättä ja yllätyksenä. Ne aiheuttavat edelleen ahdistusta, joskaan ei yhtä paljon kuin lapsena saatu törkeä ahdistelu aikuisilta miehiltä.

Vuodenvaihteessa seksuaalirikoslaki muuttuu. Siinä puututaan entistä hanakammin muun muassa lapsiin ja nuoriin kohdistuviin seksuaalisiin tekoihin. Ja se on hyvä asia!

Tässä pari asiaa, jotka muuttuvat:

Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa on lapsenraiskaus, mikä on uusi termi. Iso rooli tässä on nuoren itsemääräämisoikeudella sekä osapuolten ikäerolla, eli kahden nuoren välinen kanssakäyminen ei olisi rangaistavaa. Nuorten parissa toisaalta tämä on jo aiheuttanut kysymysmerkkejä ja huolta – miten todistaa se, että asiasta on ollut yhteisymmärrys? Tarvitaanko tähän jonkinlainen sovellus, jossa dokumentoidaan yhteisymmärrys?

Seksuaalisia kuvia ei saa jakaa. Tässä keskiössä on myös itsemääräämisoikeus, eli toisin sanoen lähettäjän ja vastaanottajan yhteisymmärrys. Pippelikuvien lähettäminen on siis vuodenvaihteen jälkeen lain vastaista.

Tässä linkkejä, joista pääset syventymään tarkemmin lakiuudistukseen:

Yle, Pyllyn kommentoiminen voi pian olla seksuaalista ahdistelua: https://yle.fi/a/3-12678720
Yle, Nuoren painostaminen voi johtaa jopa linnareissuun: https://yle.fi/a/3-12684855
Eduskunta, Seksuaalirikoksia koskevan rikoslain 20 luvun kokonaisuudistus: https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/seksuaalirikoksia-koskevan-rikoslain-20-luvun-kokonaisuudistus.aspx

Laura Johansson
eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa